Saintill

Az ízületi problémák egyre gyakoribbak, már nem csak időskorban, hanem a fiatalok körében is.

Az ízületi problémák kiindulása

Az ízületi problémák során az ízület gyulladását, fájdalmát és duzzanatát tapasztalhatjuk, azonban ekkor már az egész szervezetben megindult egy autoimmun folyamat. Az ízületi gyulladás kialakulásának pontos okai máig nem ismertek, azonban genetikai tényezők vagy fertőzések is közre játszhatnak. Ízületi fájdalmakat okozhat baleset, ütődés, túlzott terhelés vagy az életkor általi kopás is.

Az ízületi problémák tünetei

Az ízületi problémák tünetei közé tartozik a fájdalom, a duzzanat, ami gyakori a végtagokban, vagyis a kezekben és a lábakban, ezen kívül reggeli ízületi- vagy izommerevség és még hőemelkedés is előfordulhat. A tünetek között szerepelhet a fáradtság, levertség, étvágytalanság is, illetve a tünetmentes időszakok és a fellángolások váltják egymást. A tünetek mindenkinél máshogy jelentkeznek, van, akinél spontán jön elő és van olyan is, akinél bizonyos mozdulat hatására. Jelentkezhet a fájdalom fokozatosan vagy hirtelen, rövid vagy hosszú időre és pihenésre enyhülhet vagy fokozódhat is.

Az ízületi problémák kihathatnak az egész szervezetre

Az ízületi problémák, főleg a reumás ízületi gyulladás által magasabb a kockázat az érelmeszesedésre, az érszűkületre, valamint a szervezetben folyó gyulladásos folyamatok által magasabb az esély a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, a kóros gyulladásos termékek képződésére és lerakódására, valamint nehézlégzés is kialakulhat a tüdő gyulladásos eredetű hegesedése által.

Az ízületi problémák megelőzése

Az ízületi problémák közül a reumás ízületi gyulladást előidézhetik genetikai tényezők is, azonban csökkenthető a tünetek intenzitása vagy teljesen megelőzhetők a fájdalmak a dohányzás és az alkohol teljes elhagyásával, a testsúly normalizásával és rendszeres testmozgással.